Kuchnia

Gotowanie

Zupa kurkowa ze śmietaną i koperkiem

300 g kurek
1 średniej wielkości biała cebula, umyta i poszatkowana
2 łyżki oliwy z oliwek

2 marchewki
1/2 selera (bulwa i liście)
1 pietruszka (korzeń i natka)
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
ok. 1,5 litra wywaru jarzynowego (lub wody z 2 ekologicznymi kostkami rosołowymi bez glutaminianu sodu)
sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki śmietany 18%

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i dusić ją ok. 10 minut na małym ogniu, aż stanie się przezroczysta.
Dodać kurki, smażyć 2-3 minuty. Odstawić.
Marchew, seler, pietruszkę pokroić w kostkę, zalać wywarem i gotować 15 minut. Dodać ziemniaki, gotować ok. 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodać kurki z cebulą, gotować 5 minut.
Śmietanę wlać do filiżanki, dodać trochę ciepłej zupy, dokładnie wymieszać i wlać do garnka. Dodać posiekany koperek. Po 1-2 minutach zdjąć garnek z ognia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation