Kuchnia

Gotowanie

Kotleciki z jajek i brokuła

Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
pół brokuła
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
sól
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Do podania:

sos czosnkowy
sos pomidorowy




1. Brokuła dzielę na różyczki, wrzucam na wrzątek z dodatkiem soli i cukru, gotuję około 8 minut aż warzywo będzie miękkie. Przelewam na sicie bardzo zimną wodą, aby brokuł nie stracił zielonego koloru. Ugotowanego brokuła drobno siekam.

2. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym oleju. Ugotowane na twardo jajka obieram ze skorupek i kroję w małą kostkę. Posiekane jajka przekładam do miski. Dodaję drobno zeszkloną cebulę, surowe jajko, brokuła, sos sojowy, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiam.

3. Z jajeczno-brokułowej masy formuję okrągłe kotleciki. Następnie obtaczam w bułce tartej i smażę na patelni na rozgrzanym oleju z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

4. Podaję na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym lub pomidorowym oraz z ziemniakami i surówką.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation