Kuchnia

Ciasta

DROZDZOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKA.

Składniki:

500 g mąki pszennej
130 g cukru
3 żółtka
80 g stopionego masła
20 g świeżych drożdży
300 ml mleka (ale to zależy od mąki)
szczypta soli
500 g truskawek lub innych owoców sezonowych

Na kruszonkę:

200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
szczypta soli



Mleko lekko podgrzać. Do 100 ml letniego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić elastyczne, nie zbyt gęste ciasto. Ciasto (w misce przykrytej ściereczką) ponownie odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto co najmniej podwoi objętość (dlatego najlepiej wyrabiać je w dużej misce) przekładamy je na dużą, natłuszczoną blachę, wyrównujemy i układamy na nim owoce. Na owoce wykładamy kruszonkę (ucieramy palcami mąkę, masło i cukier do chwili kiedy utworzą grudki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation