Kuchnia

Przepisy

Leniwiec - ciasto z rabarbarem i bananami

Składniki: (na formę 20 x 30 cm lub tortownicę o śr. 25 cm)

4 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 łyżka kakao
2 opakowania cukru waniliowego (po 8 g)
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ponadto:

2 gałązki rabarbaru
2 banany
Sposób wykonania:

Banany pokroić w półplasterki a rabarbar w ok. 1 cm kostkę. Zasypać cukrem i cukrami waniliowymi, wymieszać i odstawić na 30 minut.

W osobnym naczyniu wymieszać jajka i olej. Wlać do owoców z cukrem i wymieszać. Następnie dodać przesiane składniki sypkie, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać . Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 40 minut, do tzw suchego patyczka. Jeśli zdeydujecie się na pieczenie w tortownicy ciasto będzie wyższe i czas pieczenia trzeba będzie nieco wydłużyć.

Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation