Kuchnia

kuchnia

Carbonara szparagowa | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI


150 g makaronu spaghetti
ok. 10 szparagów
80 g surowego, wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
30 g sera (parmezanu lub grana padano lub pecorino)

PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się we właściwym miejscu), łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczek pozostawiając same główki.
Do garnka lub na dużą patelnię włożyć drobno posiekany boczek i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 - 4 minuty, co chwilę, aż się podtopi i lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz szparagi (starte łodygi oraz główki) i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.
Jajka wbić do miski, dodać posiekaną natkę oraz 3/4 drobno startego sera, roztrzepać widelcem.
Trzymając garnek lub patelnię na małym ogniu włożyć makaron (najlepiej przełożyć go bezpośrednio z garnka z wodą za pomocą specjalnej łyżki do makaronu), wymieszać.
Odstawić z ognia, dodać roztrzepane jajka cały czas mieszając. Z jajek ma powstać delikatny, kremowy i oblepiający makaron sos. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation