Kuchnia

kuchnia

Makaron z brokułami, szynką parmeńską i orzechami włoskimi | Kwestia Smaku

80 g makaronu (użyłam kukurydzianego - bezglutenowego)
ok. 8 różyczek brokuła
1 ząbek czosnku
5 łyżek orzechów włoskich
50 g sera koziego pleśniowego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wyłowić zachowując ok. 2-3 łyżki wody. Do wody po makaronie wrzucić pokrojone brokuły i gotować 3 minuty. Jeśli wiemy ile czasu będzie się gotował makaron, możemy dodać do niego brokuły na 3 minuty przed końcem gotowania. Razem odcedzić zachowując wodę.
W czasie gdy gotuje się makaron rozgrzać patelnię z oliwą, włożyć orzechy włoskie i pokrojony na cienkie plasterki czosnek, zrumienić na złoty kolor co chwilę mieszając. Dodać pokrojoną szynkę parmeńską i podsmażać razem przez ok. 1-2 minuty.
Dodać masło, makaron z brokułami i razem podsmażać 1-2 minuty, co chwilę mieszając. Dodać pokrojony ser kozi i wymieszać. Dodać wodę z gotowania makaronu i wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation