Kuchnia

coś pysznego

cytrynowe ciastka

składniki (7-8 sztuk):
150 g cukru
2 jajka
200 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
4 czubate łyżki mąki
szczypta soli
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka starta z 1 cytryny
odrobina masła do wysmarowania foremek
3 łyżki cukru pudru

przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Foremki wysmaruj masłem i wysyp cukrem. Oddziel żółtka od białek. Ubij sztywną pianę z białek z odrobiną soli, a pod koniec ubijania powoli dodawaj cukier. Do miski włóż żółtka, mąkę, maślankę, sok i skórkę z cytryny. Zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do foremek i postaw je na blasze do pieczenia. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika, ostrożnie nalej na nią gorącą wodę, mniej więcej do połowy foremek. Piecz 30-40 minut. Upieczone ciastka przełóż na talerzyki i podawaj posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation