Kuchnia

ciasta

Ciasto miodowo-jabłkowe z kremem

Składniki na ciasto miodowo-piernikowe:
· 250 g margaryny
· 4 jaja
· 4 łyżki miodu
· ¼ szklanki bardzo mocnej herbaty
· 300 g mąki pszennej
· 100 g cukru
· 1 łyżeczka sody
· 1 przyprawa do piernika( ja robiłam –przepis poniżej- tej dodajemy do ciasta około 2 łyżki)
W młynku do kawy mielimy:8 ziaren ziela angielskiego,3 łyżeczki goździków i na czubek łyżeczki kminku. Dodajemy 4 łyżki cynamonu, 3 łyżeczki imbiru, 3 łyżeczki gałki muszkatołowej- mieszamy dokładnie. Przechowujemy w szczelnym słoiku. Używamy 3-4 łyżki tej przyprawy na 1 kg. mąki.

Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód rozpuszczony w herbacie.

Ubijamy pianę z białek. Delikatnie łączymy z ciastem.

Dzielimy na dwie części. Pieczemy każdą 45 minut w temp. 180 stopni.

Studzimy.

Składniki na masę jabłkową:
· 1 ½ kg jabłek
· 2 galaretki cytrynowe
· 4 łyżki cukru
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem cukru. Gdy będą miękkie dodajemy galaretki rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy.
Składniki na krem waniliowy:
· 2 szklanki mleka
· cukier waniliowy
· ¾ szklanki cukru
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 żółtko
· 250 g masła
1 ½ szklanki mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy dokładnie z mąkami i żółtkiem. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Składniki na warstwę galaretkowo- biszkoptową:
· 2 galaretki wiśniowe rozrobione w 600 ml gorącej wody
· opakowanie podłużnych biszkoptów
Polewa
WYKONANIE:
blat miodowo- piernikowy

½ kremu

warstwa masy jabłkowej

biszkopty namoczone w tężejącej galaretce

tężejąca galaretka

½ kremu

blat miodowo-piernikowy+polewa

Ciasto wstawiamy do lodówki na noc, aby piernikowe blaty zmiękły i masa jabłkowa dobrze stężała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation