Kuchnia

obiad

ZESTAW LUNCHOWY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ

SKŁADNIKI
( 2 PORCJE, PO 560 KCAL)
300 g filetu z łososia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
1/2 pęczka szparagów
1/2 cukinii
100 g (1 woreczek) ryżu np. basmati
1/2 łyżeczki kurkumy
koperek
cytryna

PRZYGOTOWANIE

--Filet z łososia przekroić na 2 porcje, położyć na desce skórką do dołu i przeciągając nożem między skórką a mięsem odciąć skórę.
--Filety opłukać i włożyć do głębokiego talerza, doprawić solą, pieprzem, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny, olejem roślinnym i syropem klonowym lub miodem. Wymieszać i zostawić do zamarynowania na ok. 1 godzinę.
--Piekarnik nagrzać do 250 stopni C, łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać resztą marynaty i piec przez 15 minut.
--Odłamać twarde i grube końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu), opłukać i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Cukinię pokroić w kostkę. Warzywa doprawić solą i pieprzem i piec razem z łososiem (cukinię od początku pieczenia łososia, szparagi dodać na 5 minut przed końcem pieczenia).
--Zagotować osoloną wodę w garnku z dodatkiem kurkumy, włożyć woreczek ryżu i gotować pod przykryciem przez 15 minut (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
--Ugotowany ryż wyjąć z woreczka i włożyć do naczynia z łososiem i warzywami, wymieszać. --Posypać koperkiem i skropić cytryną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation