Kuchnia

obiad

Chłopski garnek

Staraliśmy się zrobić danie dla dwóch osób. Nie udało się, więc jeść będziemy drugi dzień :P
Składniki
600 g ziemniaków
600 g pomidorów malinowych
250 ml soku pomidorowego (u nas Pudliszki)
500 g ulubionej kiełbasy (u nas ze świniobicia)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 por (biała część)
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk papryki żółtej
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki domowej kostki bulionowej
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
3-4 os.
60 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki, wrzucamy do garnka, podlewamy szklanką zimnej wody, dodajemy domową kostkę rosołową, zagotowujemy, dusimy przez chwilę pod przykryciem.
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do ziemniaków, wlewamy sok pomidorowy.
Kiełbasę kroimy na duże kawałki.
Cebulę kroimy w piórka.
Por kroimy na plasterki.
Seler naciowy kroimy na kawałki.
Składniki razem z przyprawami dodajemy do ziemniaków. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszamy.
Papryki kroimy na większe części, dodajemy do całości i dusimy do ich miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy płyn (sok pomidorowy). Często mieszamy.
Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation