Kuchnia

wegańskie przepisy

Letnie leczo z kurczakiem


Składniki (na 2- 3 porcje):

pół średniej cebuli
1 duża pierś z kurczaka (około 150 g)
1,5 strąka papryki (u mnie czerwona i żółta)
kilka strąków fasoli masłowej
1/3 - 1/4 cukinii
2-3 dojrzałe pomidory (użyłam pomidorów typu Lima)
sól, pieprz, tymianek


Przygotowanie:

Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Cebulę posiekaj niezbyt drobno. Paprykę pokrój na kawałki wielkości około 2x2 cm. Cukinię (bez obierania) pokrój na plastry grubości 0,5 cm, a każdy z plastrów na 4 lub 6 części. Fasolę pokrój na kawałki podobnej wielkości co paprykę. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.

Mięso smaż na oleju przez około 10 minut. Dodaj cebulę i smaż dalej często mieszając, aż cebula się zeszkli. Dorzuć paprykę i fasolkę, całość podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś około 5-10 minut, aż papryka i fasolka nieco zmiękną. Następnie dorzuć cukinię i dopraw tymiankiem. Duś kilka minut aż cukinia zmięknie. Wszystkie warzywa powinny być ugotowane, ale mogą zachować nieco swej chrupkości. Na koniec dorzuć pomidory, smaż wszystko razem jeszcze ze 2 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem lub ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation