Kuchnia

Tarty na słono

Pełnoziarnista tarta ze szparagami

Składniki
Ciasto:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
100 g zimnego masła,
1 jajko,
1 żółtko,
2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie),
1/2 łyżeczki soli.

Masa:
200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony,
150 g śmietanki kremówki,
1 jajko,
1 białko,
łyżeczka ziół prowansalskich,
sól i pieprz do smaku,
ok 10 zielonych szparagów.

Przygotowanie:
Do mąki dodać posiekane masło i sól, zagnieść z ciasta okruszki, dodać jajko i żółtko, zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dodać wodę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić. Natłuścić formę do tarty (średnica 18-20 cm). Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem. Podpiekać 8-10 minut w 190 stopniach C. Twarożek wymieszać z jajkami, śmietanką, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód. Odciąć stwardniałe końce szparagów, ułożyć je na masie. Piec tartę ok 25-30 minut w 180ºC. Przed krojeniem ostudzić, aby masa zastygła.

grazia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation