Kuchnia

Ciasta i desery

deser indyjski til ki burfi
składniki:

1 szklanka (250 ml) śmietanki 36%
1 szklanka mleka w proszku
3/4 szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki cukru
szczypta kardamonu
wykonanie:

sezam prażymy na patelni aż przybierze delikatnie złotobrązowy kolor i przesypujemy go na talerz. na patelnię wylewamy śmietankę, dodajemy mleko w proszku i mieszamy tak, aby pozbyć się grudek. gotujemy dopóki masa nie zgęstnieje i nie będzie odstawać od brzegów. dodajemy sezam i mieszamy dokładnie. chwilę gotujemy. dodajemy cukier i kardamon. masa zrobi się rzadsza. gotujemy mieszając aż znowu zgęstnieje. wylewamy na talerz posmarowany olejem. rozsmarowujemy masę na grubość ok. 1 cm w geometryczny kształt, co ułatwi później krojenie. odstawiamy na 2 godziny (w temperaturze pokojowej) po czym kroimy na kawałki dowolnego kształtu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation