Kuchnia

SŁODKOŚCI

CIASTO GALARETKOWE

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWY:

8 białek
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka brzoskwiniowa
2 galaretki cytrynowe

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, na niskich obrotach. W kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką np. drewnianą lub szpatułką. Na koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia. Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy biszkopt i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wys. 30 cm na zabezpieczoną podłogę, aby nam nie opadł. Zostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę truskawkową, agrestową oraz brzoskwiniową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do wystudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dzielimy na trzy części. Do jednej części białek cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy powoli ostudzoną galaretkę truskawkową. Wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki, aż stężeje. Dokładnie tak samo postępujemy z pozostałymi białkami zmieniając smak galaretki.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, studzimy i wkładamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation