Kuchnia

SŁODKOŚCI

CIASTO MILKY WAY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

6 jajek
1 szklanka cukru
1/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki kakao
1 łyżka oleju
szczypta soli

SKŁADNIKI NA MLECZNY KREM:

1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
300 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

80 ml śmietanki kremówki 30%
80 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki dodajemy w kilku małych porcjach i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką np. drewnianą lub szpatułką. Na koniec masę łączymy z olejem. Formę o wym. 25×35 lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części.
Mleko podgrzewamy razem z cukrami do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy dodając niewielką ilość ostudzonego mleka. Na koniec łączymy z przesianym mlekiem w proszku dodając niewielkie porcje.
Biszkopt układamy w formie (można nasączyć ponczem) wykładamy masę, przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i chwilę czekamy. Następnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation