Kuchnia

Przepisy

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
bez Glutenubez Glutenubez Mlekabez Soi
34
Przepis: Olga Smile
Naleśniki ze szpinakiemNaleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem przygotowuję na dwa sposoby. Pierwszy to naleśniki ze szpinakiem zmielonym, wtedy powstaje wspaniałe zielone ciasto. Drugi, to klasyczne naleśniki nadziewane szpinakiem z serem albo ziemniakami. Tym razem zapraszam na zielone naleśniki, które świetnie smakują i bardzo intrygująco wyglądają. Dzieciaki całkiem zaskoczone, jadły aż im się uszy trzęsły, chociaż na początku, co niektórzy lekko się bali tej zieleni.

PRZEPIS NA BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI POTRZEBNE NA NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM:

• 150 g liści szpinaku
• 2 szklanki mleka roślinnego
• 1 szklanka wody + 50 ml
• 1 czubata szklanka mąki gryczanej
• 1 czubata szklanka mąki kukurydzianej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• 100 ml oleju do smażenia
• ½ łyżeczki soli
Przygotowanie naleśników ze szpinakiem:
Liście szpinaku blenduję z mlekiem roślinnym na jednolita masę. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam. Ciasto odstawiam na 15 minut. Smażę naleśniki z obu stron na natłuszczone patelni.

PRZEPIS NA NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI POTRZEBNE NA NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM:

• 150 g liści szpinaku
• 2 szklanki wody
• 4 szklanki mleka krowiego lub sojowego
• 5 szklanek mąki pszennej
• duża szczypta soli
• 100 ml oleju

PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW ZE SZPINAKIEM:

Liście szpinaku blenduję z mlekiem na jednolita masę. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam. Ciasto odstawiam na 15 minut. Smażę naleśniki z obu stron na natłuszczone patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation