Kuchnia

przepisy żarcie

Pieczona pierś z indyka na kanapki

Składniki:

• 800 g piersi z indyka
• 2 łyżki soli
• 3 łyżki oleju
• 1-3 ząbki czosnku (w zależności jak bardzo czosnkowy aromat chcecie uzyskać, ja dałam 3)
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka musztardy
• płaska łyżeczka słodkiej papryki
• 2 szczypty ostrej papryki

Wykonanie:

Do większego garnka wlewamy 5 szklanek wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki soli. W solance zanurzamy umyte mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i taką marynatą smarujemy osuszone mięso z każdej strony. Kładziemy na folię aluminiową i zawijamy. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym do którego wlewamy wodę (ok 2cm powyżej dna naczynia). Przez 45 minut pieczemy mięso w nagrzanym do 200 °C piekarniku po czym rozrywamy folię i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy i kroimy na kanapki ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation