Kuchnia

Kulinaria

Sernik z tęczową galaretką i owocami

Spód:
440g herbatników (użyłam kakaowych)
170g miękkiego masła
Masa serowa:
1kg sera o smaku waniliowym
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
7 łyżeczek żelatyny
5-6 opakowań galaretek w różnym kolorze
Wierzch:
2 opakowania galaretki truskawkowej
2-3 banany
1-2 łyżki soku z cytryny
około 300-400g winogron (możemy użyć dowolnych owoców)

kolorowy sernik z galaretkami i owocami

1. Każdy kolor galaretki (5 lub 6 galaretek) osobno rozpuścić w 400ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia, a następnie w chłodniejsze miejsce, aby galaretka stężała.
Stężałą galaretkę wyjąć z garnuszka lub miseczki i pokroić na drobne kawałki.

Spód:
2. Herbatniki zemleć na piasek. Dodać do nich miękkie masło i rozcierać/zagniatać palcami, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masą wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 40x25cm, docisnąć.

Masa serowa:
3. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała.
Następnie podgrzać ją na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści, zdjąć z ognia.

4. Ser wymieszać mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki sera i wymieszać. Następnie dodać ją do pozostałego sera i dokładnie wymieszać.

5. Do masy serowej dodać pokrojone, kolorowe galaretki i wymieszać (można delikatnie rękoma). Masę wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać.

Wierzch:
6. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

7. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć je na wierzchu ciasta razem z winogronem i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation