Kuchnia

Serniki

Sernik gotowany
(na biszkopcie)


Składniki

1 kg białego sera
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
kostka masła lub margaryny
2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
aromat pomarańczowy
skórka z pomarańczy
rodzynki
kilka łyżek mleka żeby rozmieszać mąkę

przygotowany wcześniej biszkopt

do nasączenia biszkopta:

1/3 szklanki przegotowanej,
chłodnej wody
2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
kieliszek wódki


Ser zmielić w maszynce bądź użyć gotowego śmietankowego, dwukrotnie mielonego, dodać jajka, cukier oraz rozpuszczoną, przestygniętą margarynę.
Przez chwilę ucierać a następnie, na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, podgrzewać prawie do wrzenia. Dodać cukier waniliowy, rodzynki, pomarańczową skórkę i aromat oraz mąkę rozmieszaną w mleku (3-4 łyżki).
Chwilkę jeszcze podgrzewać a następnie wylać na przygotowany wcześniej, przekrojony na trzy krążki i lekko nasączony biszkopt lub inne ciasto (może być np. kruche).
Kiedy ser przestygnie, polać ciasto polewą czekoladową i wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation