Kuchnia

Słodkości

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

• 3 czubate szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka ciepłej wody
• sól
• 2 łyżki masła
• 0,7 kg truskawek
• 3 łyżki octu balsamicznego
• cukier
• 5 cm kawałek rozmarynu

Przepis:

Zaczynamy od przygotowania ciasta pierogowego. Do miski wrzucamy 3 czubate szklanki mąki pszennej (ok. 400 g). W 1 szklance ciepłej, ale nie wrzącej (bo wtedy pierogi się rwą) wody rozpuszczamy 2 łyżki masła. Tak przygotowaną miksturę wylewamy na mąkę, dodajemy szczyptę soli i zarabiamy widelcem.


Gdy powstanie w miarę jednolite ciasto wykładamy je na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy ok. 8 minut. Po tym czasie na dno miski wsypujemy trochę mąki, układamy na niej kulę ciasta i przykrywamy wilgotną, bawełnianą ściereczką, aby nie wyschło. Ciasto powinno odpoczywać ok. 30 minut, aby nabrało elastyczności.

W międzyczasie można umyć truskawki z szypułkami i dopiero po dokładnym opłukaniu, odcinamy zielone elementy, inaczej owoc niepotrzebnie nasiąknie wodą. 25 dag truskawek kroimy byle jak i wrzucamy do garnuszka, zalewamy 5 łyżkami wody, dodajemy trochę cukru, ocet balsamiczny oraz 5 cm kawałek rozmarynu. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy rozmaryn, a całość miksujemy na jednolitą masę. Ponownie wkładamy rozmaryn i odstawiamy sos na później.

Ciasto dzielimy na 3 części, dwie przykrywamy wilgotną ściereczką, a pozostały fragment wałkujemy na grubość ok. 1 mm. Wykrawamy szklanką krążki i formujemy pierogi. Na środek układamy kilka truskawek pokrojonych w drobną kostkę (tak łatwiej jest uformować zgrabnego pieroga), posypujemy szczyptą cukru i zalepiamy boki. Z powstałej masy ciasta powinno wyjść ok. 60 - 70 pierogów. Gotujemy je w osolonym wrzątku z odrobiną oleju lub masła ok. 2 minuty po ponownym zagotowaniu.

Gotowe pierogi podajemy z podgrzanym sosem truskawkowym. Smacznego.



codogara.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation