Kuchnia

ciasta

Bezglutenowe ciasto czekoladowe (bez mąki)

Składniki (tortownica 20 cm):
150 g masła
200 g deserowej czekolady
150 g brązowego cukru
5 jajek
szczypta soli

Masło i połamaną w kostki czekoladę umieszczamy w garnuszku – całość roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do żółtek partiami masę czekoladową – miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo ubite białka, mieszając już delikatnie łyżką. Przekładamy od razu do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 55 minut (ciasto pozostanie wilgotne, więc nie sprawdzamy patyczkiem). Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto opada, tworząc miejsce na ulubione dodatki. Można podawać z ubitą śmietanką i owocami (wiśniami lub truskawkami) albo ulubionymi lodami. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation