Kuchnia

Kulinaria

W Moim Magicznym Domu: Ciasto Pani Walewska

Składniki:

Ciasto kruche:


2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
200 g masła
4 żółtka
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 250 ml)
Beza:
4 białka
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:

500 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
3 łyżki amaretto ( dałam soplice orzechową)
Dodatkowo:
100 g posiekanych migdałów

Wykonanie:

Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą część wałkujemy i wykładamy na kwadratowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki smarujemy dżemem porzeczkowym i pieczemy w temp. 175*C przez 15 minut jeżeli ktoś mnie ma dwóch jednakowych blaszek i jednoczesne pieczenie dwóch ciast nie jest możliwe , można je oczywiście piec oddzielnie c ja też uczyniłam dla pewności :) jeżeli nie mamy termoobiegu, w połowie pieczenia zamieniamy blaszki miejscami...

W tym samym czasie ubijamy białka. Następnie cały czas miksując dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę dzielimy na dwie części i wykładamy na podpieczone ciasto. Posypujemy obydwie części migdałami i wkładamy do piekarnika na następne 15 minut.

150 ml mleka zagotowujemy razem z alkoholem i cukrem pudrem. Resztę mleka miksujemy z mąkami i żółtkami następnie wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż powstanie nam gęsty budyń. Studzimy go

Kiedy budyń nam ostygnie, ucieramy masło w mikserze wrzucając po łyżce budyniu aż powstanie nam jednolita masa.

Na jednym placku rozsmarujemy krem budyniowy nakrywając go drugą warstwą. Wkładamy ciasto do lodówki na czas schłodzenia i gotowe :)

Trzeba przyznać, że najlepsze jest następnego dnia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation