Kuchnia

Kulinaria

bake&taste: klasyczny sernik bez spodu
składniki:
200 g masła lub margaryny [dałam masło]
250 g cukru
1 łyżka rumu [dałam brandy]
4 jajka
1 kg twarogu [dałam półtłusty w kostkach, dwukrotnie zmieliłam]
2 torebki budyniu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
50 g siekanych migdałów
50 g rodzynek [pominęłam]
cukier puder do posypania

tłuszcz, cukier i rum utrzeć na puszystą masę. stopniowo dodawać jajka, ser oraz budyń w proszku. całość wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, migdałami i rodzynkami (jeśli dodacie).
spód tortownicy (okrągła, 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować tłuszczem. do formy wyłożyć masę serową i piec około około 60 minut w 175 stopniach (termoobieg 150).
po upieczeniu zostawić ciasto na pół godziny w formie, następnie wyjąć i osuszyć na kratce.
na krótko przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation