Kuchnia

Dania maroko,indie,tajwan

samosy
składniki:

ciasto:
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżki semoliny
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżki oleju
ok. 1/4 szklanki wody

farsz:
3 duże ugotowane ziemniaki pokrojone na małe kawałki
1/2 łyżeczki nasion kuminu
2 pokrojone drobno zielone papryczki chilli
1 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1/2 szklanki zielonego groszku, mrożonego

a także: olej do głębokiego smażenia

wykonanie:

ciasto: składniki zagniatamy na gładkiej elastyczne ciasto tak, żeby nie kleiło się do rąk. w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 15 minut.

farsz: olej podgrzewamy, wrzucamy ziarna kuminu, kiedy zaczną skwierczeć, dodajemy chilli i kolendrę i podsmażamy chwilę mieszając. następnie dodajemy groszek, zmniejszamy ogień i podsmażamy aż zmięknie. dodajemy ziemniaki i smażymy ok. 4 minuty mieszając. dodajemy garam masalę i sól. chłodzimy do temperatury pokojowej.

lepienie pierożków: ciasto dzielimy na 4 równe części. każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy ok. 15 cm, przekrawamy na pół. brzegi każdego półokręgu smarujemy wodą. robimy rożki, nadziewamy dwiema łyżkami nadzienia i zaklejamy. możemy zachować kawałeczek ciasta do sprawdzenia temperatury oleju. wrzucamy go do nagrzanego oleju. jeśli ciasto zacznie skwierczeć, ale nie wypływa od razu, to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. jeśli wypływa, to znaczy, że olej jest za gorący. smażymy samosy kilka minut z każdej strony aż nabiorą złotawego koloru. osączamy na papierowym ręczniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation