Kuchnia

Ciasta, desery, wypieki

Tort bezowo-nutellowy

Składniki:Tort Bezowo-Nutellowy

8 białek
450g drobnego cukru do wypieków
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
1/4 łyżeczki kardamonu

Do misy miksera wlewamy białka
i ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżce,
cały czas dokładnie miksując.
Następną porcję cukru dodajemy
gdy masa jest sztywna i wcześniej
dodany cukier dobrze się z nią połączył.
Dobrze ubite białka z cukrem
to powodzenie udanych bez.
Na koniec piana powinna być
bardzo sztywna i błyszcząca.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i kardamon i ubijamy jeszcze krótką chwilę. Przygotowujemy blaszkę.
Wykładamy ją papierem do pieczenia i rysujemy na nim 2 okręgi o średnicy około 20-22 cm.
Pianę wykładamy na narysowane okręgi.
Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy bezę przez około 1,5-2 godziny,
do czasu, aż będzie sztywna przy dotknięciu. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Beza będzie chrupiąca z zewnątrz, natomiast w samym środku pozostanie wilgotna.
Bezy można upiec dzień wcześniej.

Krem:Tort Bezowo-Nutellowy 2

250g serka mascarpone
250-300ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki nutelli
truskawki

Serek mieszamy z nutellą.
Wlewamy śmietanę kremówkę
i wszystko razem miksujemy
końcówką do ubijania białek.
Połowę kremu wykładamy na pierwszy blat,
przykrywamy drugim.
Na wierzch wykładamy pozostałą część kremu.
Dekorujemy truskawkami.

* jeśli macie ochotę na krem kawowy,
dodajcie zamiast nutelli 2 łyżeczki kawy,
rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation