Kuchnia

Eliksiry

Nalewka z czarnego bzu
owoce czarnego bzu
spirytus ( 1 litr na 1 kg owoców)
cukier
skórka z cytryny
goździki, cynamon
Bez należy obrać Najlepiej użyć doi tego widelca i delikatnie „ściągać” owoce z łodyg.

Owoce należy dobrze umyć, przebrać, oczyścić z liści i innych dodatków. Wrzucić do garnka, dodać skórkę z cytryny, goździki, cynamon, spirytus i zagotować.Zagotowane owoce zamykamy w słoiku i odstawiamy na 2 tygodnie. Podobno tak trzeba. Nie zapominamy jednak o tym, aby codziennie zamieszać owocową zawiesinę.
Po 2 tygodniach otwieramy słój i przecedzamy owoce – tak aby pozostał klarowny płyn. Dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie, mieszamy i przelewy na butelek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation