Kuchnia

PYSZNE PRZEPISY

Ogórki małosolne

Składniki:

ok. 1,5 kg ogórków
1-2 główki malutkiego, młodego czosnku, albo jedna większa
1 łyżeczka gorczycy
70 g soli
1,5 litra wody
kwiaty kopru włoskiego (u mnie 6)
2-3 liście chrzanu
ziele angielskie, pieprz, liście laurowe (opcjonalnie do smaku)

Wodę zagotować z solą.

Ogórki opłukać. Czosnek rozdzielić, nie obierać, zmiażdżyć nożem ząbki.

Kamienny garnek lub duży słoik wyłożyć liśćmi chrzanu, sypnąć na dół gorczycy, dwa ząbki czosnku i dwa kwiaty kopru. Ułożyć pierwszą warstwę ogórków, znów wrzucić koper i czosnek, wyłożyć ogórki i tak do zapełnienia naczynia.

Jeśli ogórki mają się zrobić szybko - w ciągu 2-3 dni, należy je zalać gorącym wywarem z soli. Jeśli mają dojrzewać dłużej (4-6 dni), wywar trzeba przestudzić.

Wywarem z wody i soli zalać ogórki, na wierzchu ułożyć resztę kopru i czosnku i wszystko okryć ostatnim liściem chrzanu. Na wierzchu położyć talerzyk i go dociążyć, np. moździerzem lub kamieniem.

Jeśli zalewa była gorąca, ogórki na trzeci dzień są gotowe do jedzenia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation