Kuchnia

Przepisy

PULPECIKI Z MOZARELLA W SOSIE POMIDOROWYM.

Pulpeciki z mozzarellą, w sosie pomidorowym

Pulpeciki:

300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
jajko
2 łyżki bułki tartej
ząbek czosnku
odrobina tymianku
pół łyżeczki oregano
sól, pieprz
200 g mozzarelli

Sos:

400 g przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
łyżeczka oregano
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
ew. łyżeczka cukru
50 ml mleka
Pulpeciki. Mozzarellę pokrój w kostkę o boku 5-7 mm. Czosnek przeciśnij przez praskę i wszystkie składniki na pulpeciki (oprócz mozzarelli) wymieszaj. Nabieraj łyżeczkę farszu mięsnego, rozpłaszczaj lekko, wkładaj w środek mozzarellę i zlepiaj pulpeciki, turlając je na koniec w dłoniach. Jeśli mięso klei się do rąk, to możesz dłonie umyć i pozostawić wilgotne – wtedy mięso będzie odchodziło od ręki.

Sos. Do sporego garnka wlej oliwę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i oregano. Duś przez kilka minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Dodaj przecier, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, dodaj mleko i wkładaj pulpeciki po jednym. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Podawaj ze spaghetti ugotowanym al dente.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation