Kuchnia

Wszystko co pyszne

Paleo burger
Jeśli nie ukochaliście sobie lunchów w wersji wege, a chcecie przygotowywać je sami i nie spędzać nad tym całego wieczoru – oto propozycja dla was. Rewelacyjne mięsne lunche do zrobienia w 10 minut!

Składniki:

- ok. 150 g mielonego mięsa wołowego (tłustego, np. karkówki)
- 2 grube plastry dużego bakłażana
- 2‒3 plastry pomidora
- czerwona cebula
- sałata lub świeży jarmuż
- 1 łyżeczka majonezu (najlepiej domowego, bez dodatku cukru)
- odrobina oliwy
- sól, pieprz

Bakłażan powinien być jak największy, żeby dobrze spełniał funkcję bułki – bo właśnie w tej roli wystąpi. Ukrojone plastry nacieramy solą i skrapiamy oliwą z każdej strony. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy z każdej strony, aż trochę się przypieką i zmiękną.

Z mięsa formujemy burgera o średnicy nieco większej niż plastry bakłażana (skurczy się podczas smażenia) i przyprawiamy pieprzem. Wrzucamy na dobrze rozgrzanego grilla i smażymy z każdej strony ok. 2 minut. Ściągamy mięso z patelni i dajemy mu odpocząć przez mniej więcej 1 minutę.

Na plastrze bakłażana układamy mięso i pozostałe składniki w dowolnej kolejności, nakładamy majonez i przykrywamy drugim plastrem. Gotowego burgera możemy wzmocnić patyczkiem do szaszłyków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation