Kuchnia

Wszystko co pyszne

Nuggetsy z indyka

Składniki:

- ok. 250 g mięsa mielonego z indyka
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia

Sos musztardowo-miodowy:

- 1 łyżka musztardy bez cukru
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżeczka miodu
- sok z ½ cytryny
- pieprz

Dodatki:

- surowa cukinia
- marchewka
- seler naciowy

Mięso mielone razem z 1 łyżką mąki kokosowej, jajkiem, startym ząbkiem czosnku mieszamy ręcznie lub za pomocą malaksera. Formujemy płaskie nuggetsy i obtaczamy w pozostałej mące kokosowej wymieszanej z wiórkami. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (w takiej ilości, by zakrył całą powierzchnię). Smażymy nuggetsy z każdej strony, aż się przyrumienią.

Wszystkie składniki sosu miksujemy i zamykamy w słoiczku. Dodatki warzywne obieramy i kroimy w paseczki. Lunch zjadamy rękami, maczając mięso i warzywa w sosie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation