Kuchnia

dąbrowska

Pieczony seler po grecku

Składniki:

seler
2 sztuki
olej rzepakowy
kilka łyżek
cebula
1 sztuka
korzeń pietruszki
2 sztuki
marchewka
1 kilogram
koncentrat pomidorowy
1 słoiczek
liść laurowy
4 sztuki
ziele angielskie
kilka ziaren
sól, pieprz
do smaku
woda
około 1 szklanki
sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Seler kroję w plastry grubości około 1 centymetra. Smaruję olejem, solę i układam na papierze do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 200 stopni.

W międzyczasie w garnku podsmażam cebulę. Dodaję utartą marchew, pietruszkę i przyprawy. Podsmażam przez chwilę, dolewam wody i duszę pod przykryciem około 30 minut.

Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny.

Na dnie naczynia układam część farszu, na to kładę plastry pieczonego selera. Przykrywam częścią farszu, znowu układam seler i przykrywam farszem.

Po ostudzeniu schładzam w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation