Kuchnia

dąbrowska

Zupa-krem z cukinii podawana z prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki

Crème de la crème, czyli trzy odcienie zieleni

Autor: Barbara Gąsiorowska

Czas wykonania: do 45 minut

Danie dla 2 osób

Starring:

1/3 dużej cebuli

1 marchewka

1/3 pietruszki

1/4 selera
(omijamy:
1 łyżki kaszy jaglanej)

1 lub 2 małe cukinie

1 lub 2 ząbki czosnku

(oliwa)

Przyprawy: sól, czarny pieprz, bazylia, kurkuma, mieszanka curry, chili (opcjonalnie, dla amatorów „mocniejszych wrażeń”)

Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie z oliwek, dodając kurkumę i świeżo zmielony czarny pieprz

Dodać pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler oraz kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem ok. 10–15 minut (do momentu kiedy warzywa trochę zmiękną, a kasza będzie już prawie zaparzona)

Dodać pokrojoną cukinię, czosnek i przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 3–5 minut

Całość zmiksować; zupę podawać posypaną prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation