Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Żurek

składniki (na garnek 4,5-5 litrów):
butelka zakwasu,
włoszczyzna,
cebula, czosnek (2 duże ząbki), suszone grzyby,
sól, pieprz, majeranek, cytryna, (kostki bulionowe),
4 białe kiełbasy surowe,
1 kiełbasa polska (surowa, czyli lekko podwędzana)
20 dkg boczku wędzonego,
5 jaj
mały kubek kwaśnej śmietany 12% (200 g)

sposób przygotowania

gotujemy wywar na białej kiełbasie z dodatkiem wędzonki.
u mnie najczęściej za wędzonkę robi wędzony boczek i polska kiełbasa, ta właśnie polska.
od boczku odkrawamy 3-4 plastry, resztę zostawiamy do przesmażenia z cebulą.
naturalnie w ruch idzie cała włoszczyzna.

uwaga! nie gotujemy kiełbas. parzymy!

nie można doprowadzić do zagotowania.
parzenie odbywa się w temperaturze od 75-80 stopni, mierzonej na oko :)
w trakcie parzenia zdejmujemy mięsne szumowiny durszlakiem lub łyżką.

wyjmujemy kiełbasy. niech sobie ostygną, dodamy je później.

a do wywaru dodajemy trochę majeranku – niech się przegotuje – oraz sól i pieprz wg uznania. można też sięgnąć po kostki rosołowe. należy pamiętać o czosnku i pokruszonych suszonych grzybach.

równolegle gotujemy jaja – 5 szt.

obsmażamy również pokrojony boczek z cebulą (kwestia sposobu krojenia jest sprawą osobistą, niekoniecznie wszystko musi być posiekane w kosteczkę). przesmażone wrzucamy do zupy.

uwaga 2! zawsze w pogotowiu trzeba mieć przegotowaną gorącą wodę do uzupełnienia.

ugotowane jaja studzimy i obieramy. kroimy nożem lub krajalnicą w kostkę. ja akurat tak robię, ponieważ dodaję jajka do garnka z zupą, wolę jak się smaki przegryzą. oczywiście można podawać bezpośrednio do talerza w ćwiartkach lub połówkach.

białą kiełbasę pozbawiamy flaka i kroimy w plastry. kiełbasę polską też kroimy, tyle że z flakiem (raczej ciężko odchodzi).
wyjmujemy nadmiar włoszczyzny lub całość (zależy jak kto lubi) – nie cedzimy.
wg mnie żurek to nie rosół, naturalne zawiesiny robią mu dobrze.

dodajemy dobrze wymieszany zakwas. mieszamy z wywarem. sprawdzamy kwaskowatość. jeśli jest za słaba (a nie tego spodziewam się po żurku), można wrzucić na 10 minut np. 2 plastry cytryny bez skórki (potem trzeba odłowić).

dodajemy kiełbasy. zabielamy zupę śmietaną.

w tym celu należy wyjąć porcję zupy i wymieszać ze śmietaną w oddzielnym pojemniku, następnie wlać do żurku ciągle mieszając. doprowadzić do zagotowania i wyłączyć palnik.

dodajemy pokrojone jajka i szczyptę majeranku, delikatnie mieszamy. czekamy aż całość trochę przestygnie. smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation