Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Składniki
750 g mielonego indyka (pierś)
250 g ugotowanego ryżu
1 jajko
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka tymianku
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 szklanka bułki tartej
250 ml bulionu
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
150 ml śmietany 18%
1 szklanka tartego sera
Przygotowanie:
Mięso mielone wkładamy do naczynia. Dodajemy ryż, jajko, posiekaną cebulę i startą marchewkę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy. Mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.
Formujemy kulki wielkości orzecha lub nieco większe, które po obtoczeniu w bułce tartej obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. One nie muszą być gotowe do jedzenia, bo będą jeszcze zapiekane – wystarczy, że skórka stężeje, dzięki czemu nie rozpadną się w piekarniku.
Do podgrzanego, ale niegorącego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i słodzimy. Mieszamy i doprawiamy w miarę potrzeby. Po przestudzeniu dodajemy zahartowaną śmietanę.
Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem i wstawiamy do zapieczenia.
Smacznego!
http://www.kuba-pichci.pl/tag/ryz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation