Kuchnia

obiad

S Ł O D K A - S Ł O N A: Kurczak z woka z nerkowcami

Składniki (na 3 osoby):

pierś z kurczaka (opcjonalnie polędwiczka wieprzowa)
5 grzybów mun
3 duże czerwone papryczki chilli
garść nerkowców
2 marchewki
4 cebule
3 łyżki mąki
makaron ryżowy (lub ryż - do wyboru)
dwie łyżeczki startego imbiru
2 ząbki czosnku


Składniki na sos:

4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków (opcjonalnie)
ząbek czosnku (wyciśnięty)




Suszone grzyby MUN namaczamy w wodzie. Kroimy drobniutko chilli, kurczaka w kostkę, nerkowce na pół, cebulę w 'piórka', marchewki w słupki. Imbir ścieramy na tarce. Kurczaka wrzucamy do miseczki i dodajemy mąkę - dobrze mieszamy, tak, żeby cała pierś była biała, w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Jeśli wybieramy wersje z polędwiczką - nie ma potrzeby obtaczać ja w mące. Rozgrzewamy wok, wlewamy odrobinę oliwy i smażymy chilli. Gdy chilli jest gotowe (przysmażone, ale nie spalone!) zdejmujemy i do woka wrzucamy nerkowce, które muszą się dobrze uprażyć, po czym znowu zdejmujemy. Do woka wrzucamy cebulę, czosnek, imbir i energicznie mieszając smażymy około 2 minut, dodajemy mięso i cały czas mieszając czekamy aż będzie gotowe. Grzyby MUN powinny być już gotowe więc kroimy je w kosteczkę i również dorzucamy do woka- razem z chilli i nerkowcami.


Wszystko razem smażymy przez 5 minut na średnim ogniu, podczas gdy w miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu. Po 5 minutach dodajemy sos i tym razem na małym ogniu smażymy przez następne 5 minut - w tym czasie robimy makaron ryżowy według przepisu. Gdy makaron jest gotowy kroimy go, tak żeby nie był za długi i można go było dobrze wymieszać z sosem. Makaron dodajemy do woka
i wszystko dobrze mieszamy ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation