Kuchnia

Kulinaria - Kluski, naleśniki, omlety, pierogi & Company

Przepis na naleśniki z truskawkami

20 dag mąki
sól
2 jajka
oliwa
250 ml mleka
0,5 litra lodów waniliowych
2-3 łyżki startej czekolady
cukier puder lub gotowa polewa truskawkowa

Nadzienie:

70 dag truskawek
3 łyżki rumu
5 łyżek dżemu truskawkowego
sok z cytryny

Przepis na naleśniki z truskawkami:

Zmiksować jajka, mleko, 250 ml wody, przesianą mąkę i szczyptę soli. Odstawić ciasto naleśnikowe na 30 minut, a potem jeszcze raz zamieszać.

Rozgrzać patelnię i posmarować oliwą. Wlewać takie porcje ciasta, aby rozlało się cienką warstwą po całej patelni. Smażyć naleśniki na średnim ogniu.

Truskawki umyć, pokroić na cząstki i skropić rumem. Rozpuścić, podgrzewając, dżem wymieszać z sokiem z cytryny. Posmarować naleśniki, obłożyć je truskawkami i złożyć w trójkąty.

Naleśniki ułożyć na talerzach, posypać cukrem pudrem. Obok ułożyć kulki lodów, posypać czekoladą i polać polewą truskawkową. Deser można ozdobić listkami melisy lub mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation