Kuchnia

słodkie i słone

CHLEB KUKURYDZIANY

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
200 ml maślanki
50 ml oleju
2 jajka



PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX
W małej misce umieść wszystkie mokre składniki – maślankę, olej, oraz jajka. Wymieszaj dokładnie.
W naczyniu miksującym umieść suche składniki – mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, oraz cukier. Zmiksuj 5 s / obr. 5
Następnie ustaw na 1 min / obr. 4 i miksując powoli wlewaj przez otwór pokrywy mokre składniki.
Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wysmarowaną masłem i piecz 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


PRZYGOTOWANIE – WERSJA TRADYCYJNA
Do miski wsyp wszystkie suche składniki – mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, oraz cukier. Wymieszaj dokładnie.
Do drugiej miski wlej mokre składniki – maślankę, olej, oraz jajka. Wymieszaj przez chwilę do połączenia składników.
Wlewaj powoli mokre składniki do suchych i mieszaj energicznie.
Blaszkę wysmaruj masłem, wylej na nią masę.
Chleb piecz 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation