Kuchnia

słodkie i słone

Sałatka tabbouleh - przepis - Kuchenny Blat

Sałatka tabbouleh

Jak bardzo lubimy? 5

Ilość porcji: 4

Składniki:

250 g kaszy bulgur
1 duży dojrzały pomidor
1/2 długiego ogórka
1 czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę
5 - 6 rzodkiewek, posiekanych drobno
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1/2 pęczka mięty (tylko listki), drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny (świeżego)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
chleb pita do serwowania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kaszę bulgur, gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Pomidora zanurzamy na 2 - 3 minuty w gorącej wodzie, wyciągamy i obieramy ze skórki, następnie kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i siekamy w drobną kostkę.
Z ogórka, za pomocą łyżeczki, usuwamy nasiona i siekamy, tak jak pomidora w drobną kostkę.
Ugotowany i ostudzony bulgur przekładamy do dużej miski, dodajemy posiekaną cebulę, pomidora, ogórka, rzodkiewkę, pietruszkę, miętę i czosnek.
Dodajemy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Serwujemy z ciepłym chlebem pita, dekorowane dodatkowymi liśćmi mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation