Kuchnia

Przepisy na ciasta i desery

Migdałowe ciasto Nigelli

Składniki:

250g marcepanu (użyłam w polewie czekoladowej)
250g masła
6 dużych jaj
150g cukru (zdecydowanie za dużo, dałam połowę)
esencja migdałowa, odrobinę
esencja waniliowa, odrobinę
125g mąki
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
płatki migdałów - opcjonalnie




Przygotowanie:

Marcepan kroimy w kostkę, ucieramy z masłem i cukrem. Kiedy pod wpływem ucierania masa zmięknie. Dodajemy po jednym jajku, ucierając po każdym. Następnie dodajemy esencje migdałową i waniliową.
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i sodą, stopniowo dodajemy ją do mieszanki z marcepanem. Mieszamy do połączenia składników. Foremkę smarujemy masłem, wylewamy masę, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 40-50 minut w 170 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation