Kuchnia

kuchnia

Wytrawne serniczki z pieczonymi pomidorami.

Delikatne, kremowe serniczki z koziego sera na spodzie z krakersów, orzechów i daktyli. Podawane z pieczonymi pomidorami koktajlowymi i makiem. Spód jest chrupiący, lekko słodki przez co szalenie kontrastuje się z kremowym, słonym serem i kwaskowymi pomidorami. Jest to hit na stole imprezowym. Jeszcze dodam, że serniczki są lekkie jak chmurki:)

20 minut + godzinę schładzania | 8 porcji

Potrzebujesz

Spód
100 g suszonych, niesłodzonych daktyli
50 g krakersów pełnoziarnistych
50 g orzechów pekan
1 czubiasta łyżka masła


Ser kozi
400 g łagodnego sera koziego
100 ml śmietany 30%
2 łyżki mąki kukurydzianej
sól i świeżo mielony pieprz


Dekoracja
200 g pomidorów koktajlowych
5 łyżek oliwy extra vierge
3 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
mak do posypania


Przygotowanie
Przygotować małe kubeczki, filiżanki, szklanki lub foremki na muffinki o różnej wielkości. Wyłożyć dno i boki folią spożywczą.

W rondelku rozpuścić masło. Krakersy, daktyle i orzechy włożyć do blendera. Dodać masło i zmiksować. Wyłożyć masą dno foremek i mocno ugnieść łyżką. Odstawić do lodówki.

Ser kozi przełożyć do miski i doprawić solą i pieprzem. W małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Przelać do miski z kozim serem i wymieszać aż ser całkowicie połączy się ze śmietaną. Masę serową przelać do foremek i odstawić minimalnie na godzinę do lodówki.


Pomidory włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę, ocet i czosnek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 st. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

Przed podaniem wyjąć serniczki z lodówki, delikatnie wyciągnąć z foremek. Udekorować pomidorami i posypać makiem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation