Dieta, dzięki której pozbędziesz się tłuszczu i cellulitu na udach oraz pupie.
Myślisz sobie z rezygnacją - mam za dużo w biodrach, taka moja natura... Nieprawda!
Oczywiście, geny częściowo determinują budowę ciała, ale w większym stopniu ty sama możesz wpłynąć na ostateczną kondycję twoich ud i pośladków.
Postaraj się więc zapewnić sobie regularną dawkę ruchu, dietę bogatą w antyoksydanty, błonnik pokarmowy, pełnowartościowe białko, węglowodany złożone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz spore ilości niegazowanej wody mineralnej.
Postaraj się unikać mocnej kawy, herbaty, palenia tytoniu, picia alkoholu oraz wszelkich tłustych przekąsek, które dodatkowo zawierają spore ilości soli (zatrzymuje wodę w organizmie).
Założeniem proponowanej przez nas diety jest wysmuklenie i ujędrnienie ud oraz pośladków, a także pobudzenie tempa przemiany materii i oczyszczenie organizmu z toksyn. W tym celu warto wspomóc dietę zieloną herbatą. Przy okazji przypominamy, że wszelkie napoje należy pić małymi łykami, wówczas jest większa pewność, że płyny odpowiednio nawilżą komórki organizmu, dzięki czemu twoja skóra będzie jędrna i bardziej elastyczna.
Zasady diety
DIETA TRWA: od 3 tygodni do 1-2 miesięcy.
ODCHUDZA: 3-4 kg w ciągu 3 tygodni.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: ze względu na niską energetyczność diety, nie częściej niż raz na kwartał.
POLECANA: osobom o małej i umiarkowanej aktywności fizycznej, pragnącym zrzucić zbędne kilogramy, szczególnie w dolnych partiach ciała.
NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, dzieci, osób bardzo aktywnych fizycznie. Dieta nie jest polecana także mężczyznom,
ze względu na niską kaloryczność i niewystarczającą dla tej grupy podaż białka.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy (zwłaszcza w grupy B) i składniki mineralne (wapń i potas), dzięki dużej zawartości warzyw i owoców. Błonnik pokarmowy w pełnoziarnistych produktach zbożowych (który w naturalny sposób zwiąże nadmiar tłuszczu i toksyn z jelita i usunie je na zewnątrz), białko (które zabezpieczy tkankę mięśniową przed spalaniem i przyspieszy budowę i regenerację nowych tkanek) i oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystkie składniki odżywcze są dostarczone w łatwostrawnej formie, aby dodatkowo nie obciążać przewodu pokarmowego.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1000.
DZIEŃ 1.
ŚNIADANIE ok. 230 kcal
Koktajl mleczny o smaku truskawkowym z dodatkiem otrębów pszennych, pełna szklanka kefiru naturalnego 2 proc. tł., 1/4 opakowania mrożonych truskawek, 4 łyżki otrębów pszennych, płaska łyżeczka miodu naturalnego.
DRUGIE ŚNIADANIE ok. 140 kcal
Kanapka z ciemnego pieczywa z serkiem i kawałkami papryki, kromka pumpernikla, czubata łyżka niskotłuszczowego serka naturalnego, 1/3 małej czerwonej papryki, liść zielonej sałaty.
OBIAD ok. 360 kcal
Sola pieczona w folii z sałatką z kawałkami pomarańczy. 150 g fileta soli, 3 małe róże świeżego brokuła lub 1/3 opakowania brokułów mrożonych, 2/3 małej czerwonej papryki, 1/2 średniej pomarańczy bez skórki, kromka pumpernikla, łyżeczka oliwy z oliwek, natka pietruszki, świeży tymianek, garść świeżych kiełków słonecznika, sok z cytryny.
Filet ryby delikatnie natrzyj przyprawami, skrop sokiem z cytryny, odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Folię aluminiową posmaruj oliwą, połóż filet, posyp natką i tymiankiem, zawiń, zapiekaj 20-30 minut w temperaturze do 200oC. Przygotuj sałatkę: zblanszuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie brokuły, wyjmij z wody, dodaj kawałki papryki, cząstki pomarańczy, kiełki słonecznika, skrop sokiem z cytryny, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kromką pumpernikla lub jeśli wolisz, pokrój ją w małe kosteczki i dodaj do sałatki.
PODWIECZOREK ok. 100 kcal
Owoc: plaster świeżego ananasa.
KOLACJA ok. 170 kcal
Dietetyczny kapuśniak z kawałkami kurczaka.
1,5 szklanki bulionu warzywnego szklanka poszatkowanej kapusty kwaszonej 1/4opakowania mrożonej włoszczyzny w paskach 75 g fileta zpiersi kurczaka łyżeczka oliwy zoliwek koperek łyżeczka koncentratu pomidorowego 30 proc. natka pietruszki
Na wywarze warzywnym z dodatkiem oliwy z oliwek, ugotuj włoszczyznę i poszatkowaną kapustę kwaszoną odsączoną z soku. Kawałki piersi z kurczaka gotuj razem z kapustą i włoszczyzną, ale wrzuć całość dopiero po zagotowaniu się wody. Kiedy kapuśniak będzie gotowy, dodaj trochę soku z kapusty, zamieszaj, przypraw do smaku i posyp siekaną natką pietruszki.
MA==