Kuchnia

kuchnia

Dieta, dzięki której pozbędziesz się tłuszczu i cellulitu na udach oraz pupie.

Myślisz sobie z rezygnacją - mam za dużo w biodrach, taka moja natura... Nieprawda!
Oczy­wi­ście, geny czę­ścio­wo de­ter­mi­nu­ją bu­do­wę ciała, ale w więk­szym stop­niu ty sama mo­żesz wpły­nąć na osta­tecz­ną kon­dy­cję two­ich ud i po­ślad­ków.
Po­sta­raj się więc za­pew­nić sobie re­gu­lar­ną dawkę ruchu, dietę bo­ga­tą w an­ty­ok­sy­dan­ty, błon­nik po­kar­mo­wy, peł­no­war­to­ścio­we biał­ko, wę­glo­wo­da­ny zło­żo­ne i wie­lo­nie­na­sy­co­ne kwasy tłusz­czo­we oraz spore ilo­ści nie­ga­zo­wa­nej wody mi­ne­ral­nej.
Po­sta­raj się uni­kać moc­nej kawy, her­ba­ty, pa­le­nia ty­to­niu, picia al­ko­ho­lu oraz wszel­kich tłu­stych prze­ką­sek, które do­dat­ko­wo za­wie­ra­ją spore ilo­ści soli (za­trzy­mu­je wodę w or­ga­ni­zmie).
Za­ło­że­niem pro­po­no­wa­nej przez nas diety jest wy­smu­kle­nie i ujędr­nie­nie ud oraz po­ślad­ków, a także po­bu­dze­nie tempa prze­mia­ny ma­te­rii i oczysz­cze­nie or­ga­ni­zmu z tok­syn. W tym celu warto wspo­móc dietę zie­lo­ną her­ba­tą. Przy oka­zji przy­po­mi­na­my, że wszel­kie na­po­je na­le­ży pić ma­ły­mi ły­ka­mi, wów­czas jest więk­sza pew­ność, że płyny od­po­wied­nio na­wil­żą ko­mór­ki or­ga­ni­zmu, dzię­ki czemu twoja skóra bę­dzie jędr­na i bar­dziej ela­stycz­na.

Zasady diety
DIETA TRWA: od 3 ty­go­dni do 1-2 mie­się­cy.
OD­CHU­DZA: 3-4 kg w ciągu 3 ty­go­dni.
MOŻNA JĄ PO­WTA­RZAĆ: ze wzglę­du na niską ener­ge­tycz­ność diety, nie czę­ściej niż raz na kwar­tał.
PO­LE­CA­NA: oso­bom o małej i umiar­ko­wa­nej ak­tyw­no­ści fi­zycz­nej, pra­gną­cym zrzu­cić zbęd­ne ki­lo­gra­my, szcze­gól­nie w dol­nych par­tiach ciała.
NIE­WSKA­ZA­NA DLA: ko­biet w ciąży oraz kar­mią­cych matek, dzie­ci, osób bar­dzo ak­tyw­nych fi­zycz­nie. Dieta nie jest po­le­ca­na także męż­czy­znom,
ze wzglę­du na niską ka­lo­rycz­ność i nie­wy­star­cza­ją­cą dla tej grupy podaż biał­ka.
SZCZE­GÓL­NIE BO­GA­TA W: wi­ta­mi­ny (zwłasz­cza w grupy B) i skład­ni­ki mi­ne­ral­ne (wapń i potas), dzię­ki dużej za­war­to­ści wa­rzyw i owo­ców. Błon­nik po­kar­mo­wy w peł­no­ziar­ni­stych pro­duk­tach zbo­żo­wych (który w na­tu­ral­ny spo­sób zwią­że nad­miar tłusz­czu i tok­syn z je­li­ta i usu­nie je na ze­wnątrz), biał­ko (które za­bez­pie­czy tkan­kę mię­śnio­wą przed spa­la­niem i przy­spie­szy bu­do­wę i re­ge­ne­ra­cję no­wych tka­nek) i oraz nie­zbęd­ne nie­na­sy­co­ne kwasy tłusz­czo­we. Wszyst­kie skład­ni­ki od­żyw­cze są do­star­czo­ne w ła­two­straw­nej for­mie, aby do­dat­ko­wo nie ob­cią­żać prze­wo­du po­kar­mo­we­go.
DZIEN­NA DAWKA KA­LO­RII: 1000.

DZIEŃ 1.
ŚNIA­DA­NIE ok. 230 kcal
Kok­tajl mlecz­ny o smaku tru­skaw­ko­wym z do­dat­kiem otrę­bów pszen­nych, pełna szklan­ka ke­fi­ru na­tu­ral­ne­go 2 proc. tł., 1/4 opa­ko­wa­nia mro­żo­nych tru­ska­wek, 4 łyżki otrę­bów pszen­nych, pła­ska ły­żecz­ka miodu na­tu­ral­ne­go.
DRU­GIE ŚNIA­DA­NIE ok. 140 kcal
Ka­nap­ka z ciem­ne­go pie­czy­wa z ser­kiem i ka­wał­ka­mi pa­pry­ki, krom­ka pum­per­ni­kla, czu­ba­ta łyżka ni­sko­tłusz­czo­we­go serka na­tu­ral­ne­go, 1/3 małej czer­wo­nej pa­pry­ki, liść zie­lo­nej sa­ła­ty.
OBIAD ok. 360 kcal
Sola pie­czo­na w folii z sa­łat­ką z ka­wał­ka­mi po­ma­rań­czy. 150 g fi­le­ta soli, 3 małe róże świe­że­go bro­ku­ła lub 1/3 opa­ko­wa­nia bro­ku­łów mro­żo­nych, 2/3 małej czer­wo­nej pa­pry­ki, 1/2 śred­niej po­ma­rań­czy bez skór­ki, krom­ka pum­per­ni­kla, ły­żecz­ka oliwy z oli­wek, natka pie­trusz­ki, świe­ży ty­mia­nek, garść świe­żych kieł­ków sło­necz­ni­ka, sok z cy­try­ny.
Filet ryby de­li­kat­nie na­trzyj przy­pra­wa­mi, skrop so­kiem z cy­try­ny, od­staw w chłod­ne miej­sce na kil­ka­na­ście minut. Folię alu­mi­nio­wą po­sma­ruj oliwą, połóż filet, posyp natką i ty­mian­kiem, zawiń, za­pie­kaj 20-30 minut w tem­pe­ra­tu­rze do 200oC. Przy­go­tuj sa­łat­kę: zblan­szuj we wrzą­cej, lekko oso­lo­nej wo­dzie bro­ku­ły, wyj­mij z wody, dodaj ka­wał­ki pa­pry­ki, cząst­ki po­ma­rań­czy, kieł­ki sło­necz­ni­ka, skrop so­kiem z cy­try­ny, posyp po­sie­ka­ną natką pie­trusz­ki. Po­da­waj z krom­ką pum­per­ni­kla lub jeśli wo­lisz, po­krój ją w małe ko­stecz­ki i dodaj do sa­łat­ki.
POD­WIE­CZO­REK ok. 100 kcal
Owoc: pla­ster świe­że­go ana­na­sa.
KO­LA­CJA ok. 170 kcal
Die­te­tycz­ny ka­pu­śniak z ka­wał­ka­mi kur­cza­ka.
1,5 szklan­ki bu­lio­nu wa­rzyw­ne­go szklan­ka po­szat­ko­wa­nej ka­pu­sty kwa­szo­nej 1/4o­pa­ko­wa­nia mro­żo­nej włosz­czy­zny w pa­skach 75 g fi­le­ta zpier­si kur­cza­ka ły­żecz­ka oliwy zo­li­wek ko­pe­rek ły­żecz­ka kon­cen­tra­tu po­mi­do­ro­we­go 30 proc. natka pie­trusz­ki
Na wy­wa­rze wa­rzyw­nym z do­dat­kiem oliwy z oli­wek, ugo­tuj włosz­czy­znę i po­szat­ko­wa­ną ka­pu­stę kwa­szo­ną od­są­czo­ną z soku. Ka­wał­ki pier­si z kur­cza­ka gotuj razem z ka­pu­stą i włosz­czy­zną, ale wrzuć ca­łość do­pie­ro po za­go­to­wa­niu się wody. Kiedy ka­pu­śniak bę­dzie go­to­wy, dodaj tro­chę soku z ka­pu­sty, za­mie­szaj, przy­praw do smaku i posyp sie­ka­ną natką pie­trusz­ki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation