Kuchnia

kuchnia

Pancakes gryczane

Składniki:

około 20 pancakes

1 łyżka grubo zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wrzątku

1 duże jajko

100 g mąki gryczanej

50 g zmielonych migdałów lub orzechów

75 ml migdałowego mleka lub krowiego

200 g sera ricotta lub innego twarogu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżki utartej czekolady

olej do smażenia

owoce i syrop klonowy do podania

Siemię zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Kiedy ostygnie, wymieszaj z mlekiem, jajkiem i ricottą. W drugiej miseczce wymieszaj utartą czekoladę, sodę, cynamon i mąkę gryczaną. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Smaż małe okrągłe naleśniki po obu stronach. Nakładaj łyżką niezbyt dużą porcję i dosyć cienko rozprowadź. Pancakes “puchną” dosyć mocno. Podaj pancakes z owocami i polane syropem klonowym. Jeśli lubisz słodkie pancakes dodaj do ciasta1 łyżkę trzcinowego lub kokosowego cukru.

Pancakes gryczane to pancakes bezglutenowe. Jajko w naleśnikach można zamienić dodając dodatkową łyżkę siemienia. Mąkę gryczaną można zrobić samemu. Ja zmiksowałam połamaną nieprażoną kaszę gryczaną. Mąkę gryczaną można również uzyskać mieląc płatki gryczane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation