Kuchnia

Ciasta i Ciasteczka

Sernik gotowany na czekoladowym biszkopcie

Tortownica śr. 23-24 cm:

Ciasto:

200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej,
200 g masła,
250 g cukru,
4 jajka duże,
16 g cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie),
4 łyżki kakao
Warstwa serowa*:

1000 g twarogu zmielonego 2-krotnie lub gotowego (sernikowego),
310 g cukru pudru,
2 szklanki śmietany kremówki,
sok z 1 cytryny,
3 op. budyniu waniliowego
1/2 szklanki mleka (przy rzadszym twarogu można pominąć)
Ciasto: miękkie masło ucieramy, dodajemy porcjami cukier, ucieramy. Dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, kakao, cukier waniliowy, miksujemy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty.

Warstwa serowa: twaróg łączymy z mlekiem i śmietaną i podgrzewamy, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz budyń, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Lekko studzimy masę.

Do tortownicy wkładamy blat ciasta, wylewamy 2/3 masy serowej, wykładamy drugi blat czekoladowy, wylewamy resztę masy. Ciasto studzimy, następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

*Jeśli użyliście rzadkiego twarogu i gotowa masa (gorąca) będzie rzadka (bardzo lejąca się) warto dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation