Biżuteria

biżuteria

Składniki:

masa chałwowa

300 g miękkiego masła
250 g chałwy
5 żółtek
1,5 szklanki mleka
100 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
2 łyżki likieru Amaretto (może też być likier kawowy albo Whisky)
ponadto

1,5 szklanki mocnej słodzonej kawy
2 łyżki Amaretto
herbatniki kakaowe (średnie opakowanie ok. 250g)
16 biszkoptów typu "kocie języczki"
1/2 słoiczka konfitury wiśniowej

Sposób wykonania:

Masa

Szklankę mleka i cukier zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, dodać mąkę i pozostałe mleko. Zmiksować.

Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować ok 1 minuty.

Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Miękkie masło zmiksować na puch. Stopniowo dodawać pokruszoną (można rozgnieść widelcem) chałwę. Cały czas miksować. Kolejno dodawać po 1 łyżce budyniu.

Na koniec wlać alkohol i krótko zmiksować. Masa powinna być gładka i puszysta.

Składanie ciasta

Formę do pieczenia, lub inne naczynie o wymiarach 21 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do wystygniętej kawy dodać alkohol i wymieszać. Herbatniki krótko moczyć w ponczu kawowym i ściśle ułożyć na dnie foremki. 3-4 łyżki masy odłożyć. Pozostałą podzielić na połowę. Pierwszą część masy rozsmarować na herbatnikach. W ponczu kawowym zanużać biszkopty i układać jeden obok drugiego na masie, lekko wcisnąć w krem. Wolne miejsca między biszkoptami posmarować konfiturą wiśniową. Wszystko przykryć drugą połową masy. Na masie ułożyć warstwę z zamoczonych w kawie herbatników. Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Po wyjęciu z lodówki ciasto powinno postać w temperaturze pokojowej ok. 30 minut. Przed podaniem wierzch posypać kakao i startą gorzką czekoladą.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation