Kuchnia

pychotka

Orzeźwiająca sałatka z bobem i miętą | Poezja smaku

rzeźwiająca sałatka z bobem i miętą:

1 woreczek świeżego bobu (1 kg)
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 bardzo drobno posiekanej papryczki chili lub chili w płatkach (można pominąć jeśli nie lubicie)
1 soczysta limonka – skórka i sok
1 filiżanka świeżo zerwanych liści mięty
sól morska
świeżo mielony pieprz

Jeśli mamy czas bób namaczamy przez godzinę w zimnej wodzie – jeśli nie, dokładnie płuczemy. Gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania soląc wrzątek (świeży bób gotuje się ok. 15 minut, jego skórka zaczyna się wtedy marszczyć – starszy bób gotuje się dłużej). Bób odlewamy, bardzo krótko przelewamy zimną wodą i jeszcze gorący obieramy. Do ciepłego obranego bobu wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy oliwę oraz otartą skórkę i sok wyciśnięty z jednej limonki. Liście mięty oraz papryczkę chili drobno kroimy i dodajemy do sałatki. Solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy. Sałatkę możemy jeść od razu lub poczekać, aż składniki się „przegryzą”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation