Kuchnia

pychotka

Lekka sałatka z grillowaną gruszką

Potrzebujemy (na 4 porcje):

4 gruszki
Sok z ½ cytryny
Mix sałat
Rukola
150 g sera gorgonzola
Garść migdałów w płatkach
Łyżka miodu lipowego
1 owoc granatu
Łyżka octu z czerwonego wina
Łyżeczka musztardy sarepskiej
Szalotka
Pieprz
2 łyżki oleju z pestek winogron


Gruszki przekrajamy na ćwiartki i grillujemy z każdej ze stron ok. 3-4 minuty. Na suchej patelni prażymy migdały, by nabrały złotego koloru. Przygotowujemy dressing dokładnie mieszając miód, ocet, sok z cytryny, drobno posiekaną szalotkę, olej oraz musztardę

Sałatę mieszamy z pokruszoną gorgonzolą. Posypujemy ją pestkami granatu oraz uprażonymi migdałami. Na każdą porcję wykładamy grillowane gruszki. Tuż przed podaniem solimy, pieprzymy i skrapiamy dressingiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation