Kuchnia

koktajle

Granita arbuzowa
Składniki
500 g miąższu arbuza
40 g cukru pudru
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie
Arbuza pokrój w kostkę i usuń dokładnie pestki. Miąższ umieść w pojemniku blendera, dodaj sok z cytryny i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.

Przełóż do płaskiego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin (do całkowitego zamarznięcia).

Podczas chłodzenia mieszaj kilka razy za pomocą widelca, mniej więcej co 30 minut, rozkruszając zamarznięte bryłki. Granita powinna mieć konsystencję pokruszonego lodu.

Gotową granitę przełóż do szklanek. Przed podaniem możesz udekorować sorbet kawałkami arbuza oraz listkami świeżej mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation