Kuchnia

CIASTA, TORTY

120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g cukinii (1 mała cukinia)
40 g kakao
50 g gorzkiej czekolady
200 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
30 g masła migdałowego
*30 g cukru + 10 g cukru waniliowego
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropel aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
odrobina mielonych goździków
szczypta soli
** Bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) - opcjonalnie

Na dużych oczkach tarki ucieramy obraną cukinię.
Następnie do miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt, aromat, rozpuszczoną czekoladę
oraz masło orzechowe (użyłam masła migdałowego).
Całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą

W osobnym naczyniu łączymy suche składniki, które następnie przesypujemy do
pierwszej miski i wszystko razem raz jeszcze mieszamy na stosunkowo gęstą masę
(ciasto nie powinno być lejące).

Foremkę (użyłam keksówki o długości 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia
i przekładamy do niej przygotowaną masę.

Ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

(Przepis na 11 porcji- porcja ok 140 kcal)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation