Kuchnia

Drozdzowe

BRIOSZKA DO ODRYWANIA Z DŻEMEM POMARAŃCZOWYM I SOSEM WANILIOWYM


SKŁADNIKI

370 g mąki pszennej tortowej
50 g drobnego cukru
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
100 ml ciepłego mleka
3 jajka
170 g miękkiego masła
DODATKI
1 słoiczek dżemu pomarańczowego (np. z kawałkami skórki pomarańczowej)
odrobina roztrzepanego jajka do posmarowania ciasta
sos waniliowy: 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, 50 g białej czekolady, 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, rozczyn drożdży, sól i jajka. Wymieszać składniki drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera. Wyrabiać ręką przez 10 minut lub 5 minut za pomocą mieszadła a później haka miksera. Następnie dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub miksując (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Formować placki, w środek wkładać po 1 łyżce dżemu pomarańczowego, zlepiać brzegi i formować kulkę. Układać w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok drugiej. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio zrumieniony, uchylić piekarnik i szybko położyć na bułce kawałek folii aluminiowej (ja tak zrobiłam). Po upieczeniu od razu wyjąć bułkę z piekarnika. Po 15 minutach zdjąć obręcz z formy i studzić jeszcze przez kilkanaście minut.
Przygotować sos waniliowy: do małego rondelka wlać śmietankę kremową 30%, dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę oraz wanilię. Podgrzewać na małym ogniu, non stop mieszając, aż czekolada się roztopi. Sos wystudzić i polać nim Brioche. Kroić lub odłamywać kawałki bułki, najlepiej jak będzie jeszcze ciepła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation