Kuchnia
pysznośći
Quiche z figami, kozim serem i tymiankiem
Składniki, 4-6 porcji:
Ciasto kruche:*
• 250 g mąki
• 150 g masła
• szczypta soli
• 1 jajko
* wykorzystamy 1/2 ilości ciasta, z reszty można zrobić 3 dodatkowe mniejsze quiche o średnicy 8 cm. Surowe ciasto kruche można trzymać w lodówce przez kilka dni, można też zamrozić i wykorzystać w przyszłości. Spód do quiche można upiec wcześniej.
Nadzienie:
• 4 jajka
• 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
• 40 g startego sera camembert
• 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 200 g sera koziego w roladzie, pokruszonego
• 4 świeże dojrzałe figi
• do posmarowania fig: 1 łyżka miodu + 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Spód: Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną połówkę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami, jeśli zabraknie trochę ciasta, można wziąć z drugiej połówki. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika, na minimum 15-20 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np. ćwiartki jabłek, suchą fasolę, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Nadzienie: Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę i starty na tarce ser camembert, tymianek, szczypiorek, pokruszony (na mniejsze i większe kawałki) ser kozi, wszystko wymieszać i odstawić.
1/3 masy jajecznej wylać na podpieczony spód, ułożyć połówki fig rozcięciem do góry (spód można przyciąć aby figa równo leżała i nie wystawała ponad tartę). Wylać resztę masy pomiędzy figi. Połówki fig posmarować mieszanką miodu i oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-22 minuty, do czasu aż masa będzie zastygnięta
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