Kuchnia

pysznośći

Quiche z figami, kozim serem i tymiankiem
Składniki, 4-6 porcji:
Ciasto kruche:*

• 250 g mąki
• 150 g masła
• szczypta soli
• 1 jajko


* wykorzystamy 1/2 ilości ciasta, z reszty można zrobić 3 dodatkowe mniejsze quiche o średnicy 8 cm. Surowe ciasto kruche można trzymać w lodówce przez kilka dni, można też zamrozić i wykorzystać w przyszłości. Spód do quiche można upiec wcześniej.





Nadzienie:
• 4 jajka
• 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
• 40 g startego sera camembert
• 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 200 g sera koziego w roladzie, pokruszonego
• 4 świeże dojrzałe figi
• do posmarowania fig: 1 łyżka miodu + 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Spód: Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną połówkę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami, jeśli zabraknie trochę ciasta, można wziąć z drugiej połówki. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika, na minimum 15-20 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np. ćwiartki jabłek, suchą fasolę, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Nadzienie: Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę i starty na tarce ser camembert, tymianek, szczypiorek, pokruszony (na mniejsze i większe kawałki) ser kozi, wszystko wymieszać i odstawić.
1/3 masy jajecznej wylać na podpieczony spód, ułożyć połówki fig rozcięciem do góry (spód można przyciąć aby figa równo leżała i nie wystawała ponad tartę). Wylać resztę masy pomiędzy figi. Połówki fig posmarować mieszanką miodu i oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-22 minuty, do czasu aż masa będzie zastygnięta
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation